Username Password  
  Log in
  Lost password | Register

малко неделно-сутрешни разсъждения за банджото и гайдите

Posted on: 15.01.2012 09:20
Снощи, в резултат на общо изтрещяване, добих нужда да посвиря нещо, което не е технически упражнения и това събитие ми дойде съвсем навреме. (бележка - "одор", всъщност е "Тодор" :))

На кратко - Хорхе от Оратница - диджериду; Бъни от Оратница - кахон и тъпан (тъпанът почти не беше ползван, всъщност) и Тодор - каба гайда.

Тъй като в заведението няма озвучаване, нарамих едно банджо, като най-силен и пробивен инструмент. След първата част, в която Тодор изсвири няколко хора и ръченици, имаше 3 мелодии изсвирени от едно друго момче на шотландска гайда, след което кратка почивка, в която настроих банджото, след което засвирихме заедно.

Оказа се, че въпреки всичко банджото едва се чува през 2 гайди, кахон и тъпан, но все пак май намерих някакво решение на въпрос, който ме тормози от известно време:
Има една серия от равноделни (2/4) родопски хора, обичайно свирени в темпо 60-80 (BPM) акомпаниментът на които си е проблем - пример за такова хоро е "Рипни Калинке" . Използваната ритмична фигура е много сходна с някои индийски/пакистански песни - пример за подобна фигура може да се чуе тук - Ta Deem - Nusrat Fateh Ali Khan, remix by Asian Dub Foundation, а и с голяма част от реге песните - например: куплета на I Shot The Sheriff - Bob Marley.
Съответно, когато до сега съм опитвал да акомпанирам такова хоро - съм правил нещо подобно на някой от предните примери (по-често реге, защото е по-лесно :)) или свирене на сола през цялото време (нещо като акомпаниментите на Мирослав Тадич, за съжаление далеч не толкова добри :)).

Това, което пробвах снощи (с известен успех, смея да за кажа), беше да използвам няколко bluegrass разлагания (rolls) върху хорото - пример за такива може да се види ето тук http://www.youtube.com/watch?v=FDI90eA4_gU - примерът звучи доста като кънтри, но заедно с другите инструменти звучи доста интересно - поддържа ритъма и позволява лесно включване на сола, когато гайдите държат равен тон. Мисля, че това ще е тема за разработка, след разните теми, които обсъждахме с Крум за използването на фолклорни теми в поп музика... живот и здраве след около месец ще пусна видео с демонстрация какво имам предвид - все още експериментът ми е прекалено пресен и е напълно възможно да съм прекалено ентусиазиран от първите положителни резултати. Пък ако се окаже успешно ще се чуе и на концерт на Кайно Йесно Слонце .

Comments

Share in Facebook
Close hint Quick help