Username Password  
  Log in
  Lost password | Register

WebIT 2011 - сцена Gamesville

Posted on: 27.10.2011 16:08
Вчера присъствах на Gamesville панела, част от тазгодишния WebIT 2011.
Място на провеждане: Inter Expo Center Sofia, палати 5 и 6.

Добрите и лошите неща:
Добрите: въпреки предупредителните мейли, че може да има забавяния при регистрацията минахме доста бързо. Имаше безплатна вода и още някакви благини.

Лошите: обичайните проблеми с wifi точките бяха на линия - при обявени над 5 000 участници, това можеше да се очаква. Доставчикът (PowerNet) беше така любезен да отговори на моите туитове по въпроса, а именно - проблемът идва от многото устройства, които се опитват да се закачат - реално капацитетът на връзката е около 20 пъти по-голям от използвания трафик. За съжаление, не могат да се добавят повече точки, защото се появяват проблеми с интерференция на сигнала и ред други особености. Така или иначе - проблеми с wifi-то имаше. Втори проблем бяха захранванията - като гърмян заек си нося разклонител в раницата и хората, обслужващи проектора и лаптопите за презентации бяха така добри да ми дадат едно гнездо, след което освен мен се закачиха още 4ма души. Проблемът, обаче си съществува и от събитие на събитие става все по-остър.

За съжаление, не си бях взел фотоапарат, така че приложените снимки са с телефона - където и колкото можеше...
Отдолу съм закачил и лога от Twitter по хаштаг #webit, по който писах и аз. Туитовете не са разделени по панели, а всичко е в един общ лог - моите туитове (@arriah) са почти без изключение от Gamesville - за другите - не съм много сигурен ;-))

Програмата започна със закъснение, тъй като Христо Тенчев от XS Software (които бяха диамантен спонсор на тази сцена) беше болен. Започнахме с кратко откриване от Пламен Русев и почивка за кафе :)

Втората лекция беше на Мартин Кройцберг от Travian Games. Travian Games са германска компания, която към момента поддръжа 7 MMO игри, които разпространява из почти целия свят (с изключение на Северна Корея, Афганистан, Монголия и част от централно-африканските страни):
Travian footprint
Travian footprint
.

Общо взето презентацията беше посветена на разбирането на Травиан за развитие на успешен гейм-бизнес, а именно:

1. Качеството е ключът:
- не всички регистрирани потребители са активни потребители
- започването на играта е безплатно, убеждаването на клиента да започне да играе е скъпо
- убедителното качество включва:
--- лесна и разбираема обучаваща част (tutorial)
--- добро балансиране на играта
--- възнаграждаващ (в най-широкия смисъл на понятието) начин на игра
--- атрактивна визуализация

2. Изграждане на дълготрайна връзка с клиента
- дългосрочна мотивация:
--- играта трябва да има дългосрочна цел
--- играта трябва да се развива непрестанно: необходимо е да има разработчици (и то не само софтуерни, но и копирайтъри, графични дизайнери и game producer), които да разширяват играта.
- поддръжката е изключително важна: тя трябва да е локализирана и да бъде както обща, така и техническа, поддръжка свързана с плащанията и т.н.
- трябва да се използва CRM за задържане на играчите

3. Не превеждайте - локализирайте
механичният превод на съдържанието на играта не е достатъчен - необходимо е да се имат предвид и културологичните особености на територията, за която играта се локализира - най-яркият пример беше с прасенцето, което краси началната страница на германската версия, което е заменено от куче във версията за арабските страни.
За друга игра (футболен мениджър) - екипите на отборите копират местни отбори, а по тях могат да бъдат позиционирани местни спонсори (като част от модела на монетизация). Имената на играчите също се локализират - т.е. за Германия може да е Шмит, но за България ще е Ковачев.

4. Монетизирайте
- Не всеки активен потребител не е автоматично плащащ потребител
- Ключът към успешната монетизация е "честната" монетизация
--- играта трябва да е достъпна (изцяло) и за неплащащи потребители
--- платените опции в играта трябва да са балансирани: т.е. плащащите играчи не трябва да бъдат неуязвими за наплащащите или предимството им да е толкова голямо, че да откаже потенциалните нови играчи.
- Трябва да има колкото е възможно повече възможности за плащане: човекът каза, че в Травиан за България има поне 4 метода за плащане (а аз не мога да се сетя за повече от 3 масови ;-))

Особености на free-to-play (F2P) игрите:
- Истерията (hype) и изобилният PR не помагат на продажбите
- Неистинните "обещания" не помагат на продажбите

1. бяха показани 2 начални страници - тази в ляво е нарисувана от илюстратор "вдъхновен" от играта, а за тази в дясно са използвани графики от самата игра:
Travian homepage screenshots
Travian homepage screenshots
Тестовете с двете начални страници са установили, че лявата, действително води до по-висок conversion rate - т.е. повече хора, стигнали до тази страница извършват регистрация.
Втората страница обаче, води до значително по-голям брой плащащи играчи, като разликата напълно компенсира разликата в conversion-а.

2. Всичко трябва да се тества!
бяха показани 4 варианта на началната страница на игра със сюжет хотелски мениджмънт - една от тях води до 4,3% по-висок conversion rate от най-добрата втора (с около 1% разлика с третата).
Допълнително - използването на устойчиви асоциации също помага - разликата между начална страница (на игра за футболен мениджмънт), на която има изобразена футболна топка над заглавието на играта и такава, на която на същото място има лого - достига 6% conversion rate
Travian Wawaii screenshots
Travian Wawaii screenshots


3. Необходима е глобална мрежа от медийни партньори
коментарът отново е свързан с локализацията - местните партньори познават местните особености много по-добре, така че е добре те да изработват локализираните рекламни форми (преди всичко банери за интернет) - както като послания, така и като изображения.

4. Трябва да се търсят дългосрочни партньори
Това позволява на партньорите да правят дългосрочни планове и да инвестират (както средства, така и време) в развитие на местния пазар

5. Следенето на KPI (key performance indicator) е критично важно:
Travian - Marketing KPIs
Travian - Marketing KPIs

Основният принцип на Травиан е, да не плащат за нов играч повече от колкото печелят от съществуващ - когато този баланс е нарушен, кампанията се спира и преработва.

6. Отношенията с клиентите трябва да бъдат поддържани постоянно:
Ако клиент изостави дадена игра - все още доставчикът има съгласието му да изпраща послания към него и тази възможност трябва да бъде непременно използвана - от началото на годината Травиан са провели повече от 1 100 мейл кампании (без комуникационни кампании проведени през други канали)


Attached images

Travian footprint

Travian footprint

Travian homepage screenshots

Travian homepage screenshots

Travian Wawaii screenshots

Travian Wawaii screenshots

Travian - Marketing KPIs

Travian - Marketing KPIs

Attached files

WebIT- TweetLog.txt ( 268.7KB) TweetLog - до 16:55 на 27.10.2011

Comments

Share in Facebook
Close hint Quick help