Username Password  
  Log in
  Lost password | Register

Градината на Моне

Posted on: 30.08.2015 22:32
2015, месец август... след пътуване до Битола, Македония, където свирихме с Ambient Folklore (видео ей тук - от телефон на стойка е, понеже не бях взел камера - и последната песен е резната по средата), бързах за летището, за да летя към Германия, от където с Боян и София тръгвахме към Франция. В резултат на няколко ремонта по пътя (в Македония), граничната застава, и една редичка камиони (в България) изпуснах самолета, поради което на следващия ден летях директно за Париж.
На сутринта тръгнахме към Живерни, за да видим градината на Моне. Историята на мястото (до колко е легенда - нямам идея), е че Клод Моне видял Живерни по време на пътуване за някъде другаде. Първо наел къща, а по-късно купил такава в селото (заедно с една доста голяма площ, която планирал като цветна градина, която да рисува). Къщата не е особено впечатляваща (отвън) - дълга двуетажна постройка с прост триъгълен фронтон в центъра.
Monet's Garden 4
Monet's Garden 4

От вътре обаче, стените са покрити с картини, включително забележително голяма колекция японска живопис.
Самите градини са изключително впечатляващи - разположени на доста голяма площ, по това време на година нямаше ред, в който да няма цъфтящи растения, изобилието от багри беше наистина огромно. Градината е разделена на две от малък път, който е част от селото, а не от музея, така че между двете части на градината се минава през малък подлез.
Monet's Garden 3
Monet's Garden 3

Отвъд подлеза е езерото с лилиите. Когато съм гледал картините винаги съм си го представял около 3-4 пъти по-малко от колкото е в действителност. Покрай него минава и един доста пълноводен поток, покрай който расте бамбук. Изобщо - разнообразието на цветове и форми е забележително.
Monet's Garden 2
Monet's Garden 2
Monet's Garden 1
Monet's Garden 1

Понеже времето беше леко сумрачно (плътна облачност) и снимките са леко сумрачни. За съжаление, снимките не предават добре усещането за мястото. Ако имате възможност - препоръчвам да видите лично...

Attached images

Monet's Garden 1

Monet's Garden 1

Monet's Garden 2

Monet's Garden 2

Monet's Garden 3

Monet's Garden 3

Monet's Garden 4

Monet's Garden 4

Comments

Share in Facebook
Close hint Quick help