Username Password  
  Log in
  Lost password | Register

Бурано, Мацорбо, Мурано и още нещо

Posted on: 13.01.2015 02:09
Ако посещавате Венеция, отделете си време не само за основните забележителности (Сан Марко - не само площада, а целия квартал, Канареджо, Кастильо и т.н.), но и за островите.
Венеция е изградена (според различни автори) върху между 118 и 124 наносни острова. Не на всички, обаче им личи че са острови - например ако разгледате картата на Канареджо, в района около новото гето (около 17в., има разкошни еврейски ресторанти в тоя район), ще установите, че има доста островчета, които човек не вижда (или вижда като вътрешни дворове), ако минава през тях пеш...

На островите извън шестте основни квартала, обаче има какво да се види. Бурано (и близкия до него Мацорбо) се намират на около 2 километра северно от основната част на Венеция. Бурано е известен като "оня остров с шарените къщи", освен това - с дантелата си...

До там се стига от Фондаменте Нове с градския транспорт (корабчета 4.1 и 4.2), на път нататък се минава първо покрай Сан Микеле. Сан Микеле е гробищния остров на Венеция. До Наполеон венецианците са били погребвани който където има място (в различните църковни общини). Когато Наполеон завзема града (по-точно последния дож абдикира, с което приключва историята на Венецианската република и предава града на Наполеон), неговите интенданти анализират ситуацията и предлагат на двата най-близки острова северно от Фондаменте Нове да бъде направено градското гробище, така че каналът, който ги разделя е запълнен и новообразуваният остров е наречен Сан Микеле. Там са погребани Бродски, Е. Паунд, Стравински и някои други известни личности (освен множеството венецианци)
Сан Микеле 1
Сан Микеле 1


След още 10тина минути плаване корабчето акостира първо на Мацорбо, а после и на Бурано. Първите снимки, които направих на Бурано бяха от Мацорбо :)
Мацорбо 1
Мацорбо 1
Мацорбо 2
Мацорбо 2
Мацорбо 3
Мацорбо 3
Мацорбо 4
Мацорбо 4

Самото Мацорбо изглежда като много приятно и спокойно място и въпреки, че е почти два пъти по-голямо от Бурано, повечето хора ходят на него само за да хапнат, когато посещават Бурано

Както казах по-горе, освен с цветните си къщи, Бурано е известен с дантелата си. Занаятът е възнал за първи път през 16в., след което западал до като през 19в. било отворено училище за дантела, с цел запазване на занаята, което просъществувало до 70те години на 20в. От тогава насам занаятът е позападнал, но си струва да се посети музеят на дантелата (Museo di Merletto), разположен в сградата на бившето училище, в който могат да се видят някои приятни и някои доста впечатляващи образци. Иначе островът изглежда горе-долу така:
Бурано 1
Бурано 1
Бурано 2
Бурано 2
Бурано 3
Бурано 3
Бурано 4
Бурано 4
Бурано 5
Бурано 5
Бурано 6
Бурано 6
Бурано 7
Бурано 7
Бурано 8
Бурано 8
Бурано 9
Бурано 9
Бурано 10
Бурано 10


На тръгване от Бурано минахме покрай 2 острова, които в момента са необитаеми, но и на двата имаше руини, което показва, че не винаги е било така.
По пътя към Мурано 1
По пътя към Мурано 1
По пътя към Мурано 2
По пътя към Мурано 2
По пътя към Мурано 3
По пътя към Мурано 3


Мурано е мястото на което през 13в. Венеция пренася стъкларските си работилници, заради заплахата от пожари, покрай топилните за стъкло. Днес муранското стъкло е един от символите на Венеция и се продава доста скъпо. На острова има музей на стъклото, който за съжаление не успяхме да посетим, но надявам се да имам шанса пак да отида и този път да го разгледам. Из острова на няколко места има интересни стъклени (или с много стъкло склуптури, някои от които бяха там временно, но има и постоянно изложени). Една такава се вижда на последната снимка.
Мурано 1
Мурано 1
Мурано 2
Мурано 2
Мурано 3
Мурано 3
Мурано 4
Мурано 4
Мурано 5 (поглед към Сан Микеле и Канареджо)
Мурано 5 (поглед към Сан Микеле и Канареджо)
Мурано 6
Мурано 6

Image gallery

Comments

Share in Facebook
Close hint Quick help