Username Password  
  Log in
  Lost password | Register

Анже

Posted on: 01.09.2015 00:05
След къщата (и градината) на Моне (вж. линка най-долу) следващата дестинация беше Анже. За Анже може да се прочете доста тук, а на кратко - столицата на Анжу, разположена на река Мейн (приток на Лоара).
Както се казва - клишетата не случайно са клишета - та изгледа на този град си е клише за Франция от всякъде - голямата река (с лозя около нея), а на брега на завой на реката - шато :)

Angers 10
Angers 10


Което разбира се, нито изчерпва описанието, нито дава представа за града (и по-специално старата му част, из новата не съм се разхождал).

Крепостта на Анже е много впечатляваща - изградена от пластове утаечен камък и варовик, и обградена от огромен сух ров, външната стена буквално надвисва над посетителите. Влиза се по стар подвижен мост, като в най-дълбоката си част, ровът е на 15тина метра под посетителите, а над тях има още 10тина (и повече) метра крепостна стена. Заради пластовете различен камък, стената изглежда раирана и тъй като най-горната част е изградена от тъмен камък - подчертано негостоприемна.
Крепостта е оцеляла доста до късно и е видяла доста преустройства - съвременният и вид явно е от ренесансово време, в което огнестрелните оръжия вече са били масови - почти всичките 17 кули на крепостта са преработени така, че върху тях да се събират спокойно оръдия.

Angers 08
Angers 08
Angers 04
Angers 04
Angers 03
Angers 03


В момента във вътрешния двор е направена добре подредена градина, а по високата част на стените (от вътрешната страна) - добре подредена зеленчукова градина и дори малко лозе.

Angers 06
Angers 06
Angers 07
Angers 07
Angers 05
Angers 05


За самата крепост може да се прочете тук, Освен интересните сгради (средновековни и ренесансови) и музейната сбирка, крепостта държи и един особено впечатляващ артефакт - гоблен, посветен на Апокалипсиса - състои се от отделни парчета гоблен, с обща дължина над 100 (сто) метра при малко над 4 метра по тясната страна. Залата, в която е изложен гобленът е ъглова и доста слабо осветена - за съжаление, моите снимки от там не са станали добри, но ако пуснете едно ей такова търсене ще излязат добри снимки, от които може да добиете представа за мащаба на това произведение. Най-знаковата сцена (отпечатана и върху билетите за вход) е битката на ангелите и хидрите. Забележка: някои от сцените са неразбираеми, освен ако не решите да препрочетете Откровението на св. Йоан.

Стария град на Анже е приятен за разходка, има доста впечатляваща катедрала и стълба която води от катедралата до реката. Като цяло - единственото разочароващо е сградата на кметството, за която човек би очаквал да види нещо масивно, каменно и впечатляващо, в същото време - тя прилича на новата сграда на БНР :)

Angers 01: Maison d'Adam
Angers 01: Maison d'Adam
Angers 09
Angers 09


На центъра на стария град, близо до туристическия офис ядохме tarte au chocolat... тия хора ги разбират тия работи... и tarte au citron също ядохме, и то беше хубаво едно такова...

Attached images

Angers 01: Maison d'Adam

Angers 01: Maison d'Adam

Angers 02: Входът към Jardin des Beaux-Arts

Angers 02: Входът към Jardin des Beaux-Arts

Angers 03

Angers 03

Angers 04

Angers 04

Angers 05

Angers 05

Angers 06

Angers 06

Angers 07

Angers 07

Angers 08

Angers 08

Angers 09

Angers 09

Angers 10

Angers 10

Comments

Share in Facebook
Close hint Quick help